Beste BWO leden,

Afgelopen zaterdag was ondergetekende zelf aanwezig bij een uit wedstrijd in Enschede. Deze wedstrijd stond onder leiding van een clubscheidsrechter die zijn zaterdag ochtend beschikbaar stelt als vrijwilliger om een wedstrijd op hoofdklasse niveau te fluiten. Een leuke, fanatieke en soms wat harde wedstrijd. Hij floot een zeer stabiele wedstrijd waar hij vanuit BWO complimenten kreeg. Na deze wedstrijd werd deze man door zijn eigen “clubmensen” verbaal onder handen genomen in niet mis te verstane woorden. Bij het verlaten van het sportcomplex zeiden we tegen elkaar dat dit gelukkig bij BWO, als beschaafde club, niet voorkomt. Totdat ik bij terugkomst mijn mailbox opende als secretaris van onze vereniging. Op zo’n moment zakt je de moed in de schoenen…..
Lees hieronder de ingezonden mail. Uit privacy oogpunt haal ik de volledige naam van de afzender weg en zal ik de naam van de club ook niet publiceren. We hebben overigens toestemming gekregen om de mail te pubiceren:


Geachte heer of mevrouw,

Vanmorgen om 9.45u heeft er een wedstrijd plaatsgevonden tussen BWO en onze vereniging.
Ik stuur u deze mail omdat ik met een enorm rot gevoel aan de kant heb gestaan.
De wedstrijd werd gefloten door een jongeman van BWO. Hij deed enorm zijn best maar, werd door ouders en trainers van deze club, volledig onderuit geschoffeld en negatief benaderd.
Hij kon werkelijk waar niks goed doen. Er werd naar hem geschreeuwd en je zag hem gedurende de wedstrijd steeds onzekerder worden. Hij moest keuzes maken en als hij dit vervolgens deed, was het niet de goede keuze. Zo bedacht hij dat er een penalty genomen moest worden door de tegenstander.. Gelukkig werd die gemist, anders hadden ze hem waarschijnlijk niet bespaard.
Ik had echt met hem te doen. Ik kan me  niet voorstellen dat dit de bedoeling is van jullie club.
Misschien stuur ik deze mail naar de verkeerde persoon binnen de club, hoop dat u ‘m doorstuurt naar de juiste persoon zodat hier iets meegedaan kan worden.
Kan me namelijk goed voorstellen dat zo’n jongen niet graag meer fluit.

Met vriendelijke groet,
Chantal  (een moeder van een zoon die later ook graag wil fluiten) 


Tegelijk werd er bij een andere wedstrijd bij ons op het sportpark onze scheidsrechter door onze eigen leider uitgemaakt voor flapdrol. Het schrijnende hierbij is dat deze jongeman zelf bij BWO heeft aangegeven dat hij graag trainer wil worden. Dat we hier eigenlijk al een team voor hebben, maar dat hij daar nu toch over begint te twijfelen gezien het gedrag van omstanders. Dat was namelijk nou net de reden dat hij bij een andere club weg wilde.

Als BWO is het een grote uitdaging om vrijwilligers te vinden voor jeugdactiviteiten. Hier valt te denken aan leiders/trainers, maar zeker scheidsrechters. De jeugdcommissie is al een tijd bezig om jonge jongens en meiden op te leiden tot scheidsrechter en toekomstige trainers. Niks is dan treuriger dat onze eigen leden en leiders onze eigen jongens zo behandelen. Deze jongens en meiden doen dit allemaal als vrijwilliger. Iets waar heel veel mensen binnen BWO een voorbeeld aan kunnen/moeten nemen. Zonder deze enthousiaste jongelui kunnen onze kinderen niet hun favoriete sport beoefenen.
Daarnaast willen we als bestuur nogmaals benadrukken dat ouders een voorbeeld dienen te zijn voor kinderen. Dat betekend dat we de ouders willen aangeven hun kinderen lekker aan te moedigen en zich vooral niet met de scheidsrechters te bemoeien!!

Groeten,

Bjorn Markerink namens het hoofdbestuur.